교수소개

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학위
  • 박사, 연세대학교 식품영양학과 (세부전공 : 식품학), 199208
  • 석사, 연세대학교 식품영양학과 (세부전공 : 식품학), 198808
  • 학사, 연세대학교 생화학과, 197702
경력
  • 부교수, 교수, 상명대학교 외식영양학과, (2000.03~ )
  • 부교수, 동덕여자대학교 식품영양학과, (1994.09~2000.02)
  • 조교수, 덕성여자대학교 교양학부, (1993.03~1994.08)
논문
  • Optimization of UV irradiation conditions for the vitamin D-2-fortified shiitake mushroom (Lentinula edodes) using response surface methodology, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 201804
  • 조리 방법에 따른 팽이버섯의 품질특성 및 항산화능, 한국식품조리과학회지, 201804
  • 오미자 발효액을 이용한 호밀 사워반죽(sourdough)의 발효 특성, 한국식품과학회지, 201704
  • Treatment of ramie leaf β-amylase for preliminary purification, 한국식품과학회지, 201612
  • Development of a Cooked Rice Model for Bibimbap and Resulting Physico-digestive Properties, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 201604
  • 오미자청을 이용한 쌀가루 sourdough 첨가 식빵의 품질 특성, 한국식품과학회지, 201512
  • 오미자청을 이용한 쌀가루 Sourdough의 이화학적 특성, 한국조리학회지, 201512
  • Effect of ultraviolet-B irradiation on antioxidative properties of aqueous extracts from shiitake (Lentinus edodes) mushroom., International Journal of Food Science & Technology, 201410
  • Introducing transglycosylation activity in Bacillus licheniformis a-amylase by replacement of His235 with Glu, Biochem Biophys Res Commun, 201409
  • Reaction kinetics of substrate transglycosylation catalyzed by TreX of Sulfolobus solfataricus and effects on glycogen breakdown., J Bacteriol., 201406
  • Modification of rice grain starch for lump-free cooked rice using thermostable disproportionating enzymes, Food Research International, 201404
  • 후코이단이 쥐의 급성 알콜성 간손상에 미치는 영향, 한국식품과학회지, 201404
  • Experimental evidence for a 9-binding subsite of Bacillus licheniformis thermostable α-amylase, FEBS Letters , 201402
  • Fucoidan Prevents High-Fat Diet-Induced Obesity in Animals by Suppression of Fat Accumulation, PHYTOTHERAPY RESEARCH, 201401
  • Molecular structure and rheological character of high-amylose water caltrop (Trapa bispinosa Roxb.) starch, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 201308
  • 쌀가루 첨가 어묵의 품질 특성에 관한 연구, 한국생활과학회지, 201302
  • Hydrocolloids혼합첨가 쌀면의 물리적, 관능적 특성연구, 한국식품조리과학회지, 201212
지식재산
  • 더덕잎 추출물을 포함하는 티백화된 더덕잎 차 (등록번호:10-2006-0061756), 20070803
  • 칼슘이 강화된 기능성 표고버섯 생산방법 (등록번호:10-2006-0026607), 20070709
  • 비타민 디가 강화된 표고버섯과 해조칼슘을 첨가한 기능성메밀냉면의 제조방법 (등록번호:1007373990000 ), 이진실 외, 20070703
  • 지방세포 분화 억제용 식품 첨가물 (등록번호:10-2006-0122820 ), 이진실 외, 20061206
  • 비타민 D2 함량이 증대된 버섯의 제조 방법 (등록번호:10-2005-0061815), 20061017
  • 푸코이단을 포함하는 산후 조리용 식품 조성물 (출원번호:10-2006-0066654), 20060718
  • 항산화 물질 추출 방법 (출원번호:10-2006-0061752), 20060703
프로젝트
  • 보급형 탄산가스 주입장치 개발: 탄산음료 제조 적용과 제품별 특성 프로그램 및 마케팅 컨텐츠개발, 농림축산식품부, (2014.11~2017.11)
  • 인천꽃게가공산업육성사업, 산업통상자원부, (2013.03~2014.02)
  • 현지적용 기능성 비빔밥 제조기술 개발과 비만치료 효과 규명, 농림축산식품부, (2011.12~2012.12)
  • 쌀가루 가정∙외식용 조리법 및 조리기자재 개발, 농림축산식품부, (2010.12~2012.12)
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